over tarotspellen, tarotboeken, structuur en toepassingen
lees ook mijn tips om de tarot gemakkelijker te bestuderen en duiden

 

wat wil jij weten over tarot?

Wat is een tarotspel?

Tarot is een kaartspel met meestal 78 kaarten, verdeeld in 22 grote arcana en 56 kleine arcana.
 

De grote arcana hebben een Romeins nummer van 1 tot 21, behalve de dwaas die zich buiten deze ordening plaatst en het nummer 0 (of zelfs geen nummer) krijgt.
De symboliek op de kaarten is sterk verbonden met de westerse spirituele tradities en westerse filosofie.
De grote arcana hebben opvallende namen zoals de Hogepriesteres, de Hiërofant, Kracht, Matigheid, Gerechtigheid, de Duivel, de Toren, de Gehangene,
het Oordeel,...

 

De 56 kaarten van de kleine arcana zijn verdeeld in vier groepen, volgens de elementen vuur (staven), water (bekers), lucht (zwaarden) en aarde (pentakels/munten). Elk element heeft 10 genummerde kaarten en vier hofkaarten.

Image by Viva Luna Studios

Wat is het verschil tussen een tarotspel en een orakelspel?

De tarot heeft een heel specifieke structuur, die al vele eeuwen bijna onveranderd is gebleven. Ook in hedendaagse tarotspellen, kan je heel wat typische kenmerken uit de historische tarotspellen uit de 14de eeuw herkennen. De symboliek is geworteld in de westerse spirituele tradities en westerse filosofie en hebben een uitgesproken archetypisch karakter. Hierdoor kan je de tarotkaarten behalve als orakel, ook gebruiken in (magische) rituelen, voor spiritueel padwerk, meditatie, coaching of therapie.

Orakelspellen hebben verschillende structuren en symboliek. Elk  spel, elk voorwerp kan gebruikt worden om te orakelen.
In de Oudheid was een orakel een uitspraak waarbij een godheid zijn wil kenbaar maakte aan wie hem raadpleegde. Ook bet heiligdom (de spreekplaats) waar het orakel werd gegeven en de priesters van dat heiligdom noemde men orakel. Men gebruikte verschillende technieken om een orakel te raadplegen : het bestuderen van ingewanden van dieren, het gedrag van dieren observeren, doden oproepen, het raadplegen van boeken,… 

In de moderne tijd gebruiken we andere technieken om te orakelen, om kennis te krijgen over zaken die niet zichtbaar zijn in het hier en nu.  Denk hierbij aan de zeer bekende Lenormand kaarten, Belline orakelkaarten, lezen van theebladeren, enz. 


 

Welk tarotspel is geschikt voor beginners?

Wil jij de symboliek van de tarot eigen maken dan is de
Rider-Waite (Smith) tarot het ideale spel. Dit tarotspel is qua symboliek duidelijk en gebalanceerd, wat het vergelijken van tarotkaarten en associëren van symboliek gemakkelijker maakt.

Er zijn veel boeken over dit tarotspel geschreven en ook in de meeste cursussen wordt het werken met de tarot aangeleerd met dit tarotspel. Als je inzicht hebt in dit spel kan je met veel andere tarotspellen werken.

Naast een tarotspel die je gebruikt om de tarot te bestuderen, kan je een ander tarotspel gebruiken om kaartleggingen mee te doen of voor je meditatie en padwerk.
Het is belangrijk dat de symboliek van de kaarten je aanspreken, dat maakt het voor jou toegankelijker. Zorg er wel voor dat er voldoende gelijkenissen zijn met de Waite tarot.

Het interpreteren van de kleine arcana is gemakkelijker als er afbeeldingen op staan. Dat is één van de redenen waarom de Waite tarot zo populair geworden is.

Is het tarotspel ontworpen om te kaartleggen?

In de eerste 400 jaar dat tarot bestond, werden geen kaartlegsystemen gebruikt.

Een 160 jaar geleden begon men te kaartleggen met tarot. Voornamelijk om zo meer informatie uit een kaart of kaartcombinaties te kunnen halen. Het meeste bekende legpatroon is het Keltisch Kruis, gepubliceerd in het boek (Pictorial) Key to the Tarot (A.E. Waite), dat samen met de Rider–Waite kaarten op de markt kwam in 1909.

Kaartleggen is de meest bekende manier waarop tarot wordt gebuikt, maar kaartleggen is geen geschikte methode om de diepere betekenis van de kaarten te bestuderen.

legpatroon Keltisch Kruis (1).png

Als ik het Rider Waite tarotspel goed ken, hebben de kaarten van de andere tarotspellen dan dezelfde betekenis of moet ik me iedere keer opnieuw verbinden met de symboliek en afbeeldingen van het nieuwe tarotspel?

De Waite tarot vind ik de ideale instaptarot. De symboliek uit de oudere tarotspellen is herkenbaar. Bovendien staat de Waite tarot model voor vele nieuwe tarotspellen is ze dus een blijvende bron van kennis en een referentiepunt.
De symboliek in de Waite tarot is doordacht en gemakkelijk herkenbaar. Oké, het vraagt even tijd, maar als je je verbonden hebt met de afbeeldingen blijven ze in je geheugen gegrift.

Je hebt de tarot van Waite als studietarot gekozen en hebt de symboliek en betekenis van de kaarten bestudeert. Proficiat!
Je wilt graag met een ander tarotspel werken, misschien eentje dat qua symboliek moderner is. Is omschakelen naar een ander tarotspel dan moeilijk?
Nee, als je kiest voor een symboliek dat lijkt op die van Waite. Zoals de paganistische tarot van de Pagan Otherworlds Tarot (staat in mijn top 3 ) of een tarotspel met allemaal vrouwelijke figuren zoals de Modern Witch Tarot of een modern en beetje futuristisch tarotspel zoals de Fountain Tarot. Stuk voor stuk symbolisch krachtige tarotspellen met een eigen karakter.
Eenmaal je je eigen innerlijk betekenissen van de kaarten uit de Waite tarot heb opgebouwd zijn dit je kernbetekenissen.
Die betekenissen groeien en veranderen, maar blijven in wezen dezelfde. Net zoals jij lijkt op wie je was vijf jaar geleden, maar toch ben je niet meer helemaal dezelfde persoon.

Leer vooral niet de betekenis van de kaarten opnieuw aan de hand van het boekje bij het nieuwe tarotspel. Interpretaties van anderen zijn interpretaties van anderen. Je kan dat als inspiratiebron zien, het is verruimend en verrijkend.
Jouw visie op tarot blijft het allerbelangrijkste, dat groeit mee met je zoals een nieuwe huid.

Ik lees amper boeken over tarot en tarotspellen, tenzij het gaat over geschiedenis of speciale onderwerpen zoals astrologie en tarot of kabbalah en tarot of soms uit nieuwsgierigheid.
Nooit, nooit pas ik mijn interpretatie van de een tarotkaart aan enkel omdat het ergens in een boek anders beschreven staat.  Misschien is het een leuke suggestie en past de nieuwe insteek binnen de manier waarop ik met tarotkaarten wil werken. Dan neem ik dat mee, maar ik blijf zelf altijd mijn eigen ijkpunt.

Er is één grote voorwaarde als je op deze manier wil werken: je moet de basissymboliek van de tarot kennen, het verhaal van de tarot doorzien, een eigen bibliotheek aan interpretaties hebben opgebouwd. Een paar goede boeken, een cursus en veel persoonlijk studiewerk draagt daar aan bij.  Wijkt een tarotspel teveel af van jouw eigen visie en kennis, dan is het misschien geen geschikt tarotspel voor jou!

Het aantal tarotspellen waarmee je zal werken zal uiteindelijk beperkt zijn tot een vijftal favoriete spellen. Nog even dit : mijn liefde voor de Waite tarot is gegroeid met de jaren. De beelden zijn zo diep verankerd in mijn (on)bewuste denken, dat ze mijn favoriet tarotspel zijn. Voor professionele consulten, gebruik ik uitsluitend de tarot van Waite.
Jij rijdt toch ook liever met je eigen auto in plaats van met een huurauto?

Ik wil starten met het bestuderen van de tarot. Begin ik dan met
de Grote Arcana of de Kleine Arcana?

Een kaartspel met 78 kaarten ligt voor je op tafel. Je hebt er zin in, maar tegelijk denk je  : “Zal ik die kaarten ooit zonder boek kunnen duiden?”
In veel boeken staan eerst de Grote Arcana beschreven en daarna de Kleine Arcana, dit betekent niet dat je het ook in die volgorde moet bestuderen.

Veel boeken over tarot zijn geen studieboeken.
Ze staan vol overbodige informatie en
het advies dat echt een verschil maakt in
je tarotstudie staat er niet in.


De Grote Arcana zijn de ruggengraat van je tarotspel. Dat zijn de kaarten waar de meeste aandacht naar toe gaat tijdens je studie. Om vlot te werken met de tarot moet je de symboliek begrijpen, maar ook een verbinding met het beeld opbouwen. Toch raad ik aan om eerst in de Kleine Arcana te duiken.
De afbeeldingen van de Kleine Arcana in de Waite tarot staan dichter bij het alledaagse leven.
Ken je de vier elementen en weet je iets over getallensymboliek dan kan je mits een paar keigoede studietips de Kleine Arcana vlug leren interpreteren.
De beelden in de Grote Arcana kan je voorstellen als levende figuren, die leer je pas kennen door ze regelmatig te ontmoeten en er mee in dialoog te gaan. Dat is dus niet alleen een verkenning van de symboliek, maar ook van de kracht van het beeld in jezelf.
Daarvoor moet je studeren in laagjes :

  • de naam : vb. wat is een heremiet?

  • het beeld : een man in een grijze mantel kijkt naar een lamp waarin een licht brandt.

  • de symbolen :  een kaal landschap, een grijze mantel, een oudere man, een lamp, een ster, een staf

  • de naam, het totale beeld en de afzonderlijke symbolen als één geheel kunnen interpreteren

  • de symbolen ook in de andere tarotkaarten herkennen

  • het beeld op de kaart vergelijken met de andere beelden: verschillen, gelijkenissen, op welk vlak vullen ze elkaar aan, zijn ze elkaars tegenpool,…

Met al die stappen ben je wel een tijdje zoet, maar je gaat hierin zo ver als je zelf wilt.  
 

Wie met de tarot op pad gaat,
gaat op innerlijke wereldreis.

kaartlegger.jpg

Tarot Boost Traject
Kleine Arcana

 

4 online lessen 

vanaf 10 maart 2022

online

65 euro