Oswald Wirth

Wie? 

Naam : Joseph Paul Oswald Wirth

Occult pseudoniem : Diogène Gondeau

°1860 † 1943

Nationaliteit : Frans (geboren in Zwitserland)

Beroep : secretaris, boekhouder, bibliothecaris-archivaris, magnetiseur, hypnotiseur, schrijver (specialiteit : symbolisme)

Boeken

Le tarot de imagiers du Moyen Age (1927), met uitgebreid voorwoord over zijn samenwerking van Stanislas de Guaita. Mary K. Greer schrijft in haar boek Tarot of the Magicians, dat Wirth het originele manuscript van dit boek was verloren en de tweede versie schreef in het kasteel van Avenières.

Introduction à l'étude du tarot (1931)

La franc-maçonnerie rendue intelligible à ses adeptes: sa philosophie, son objet, sa méthode, ses moyens (bekendste werk, 3-delig, geschreven tussen 1893 en 1933)

Richt in 1912 het tijdschrift/ uitgeverij "Le symbolisme" op. In 1931 verschijnt een speciale editie van het tijdschrift Le symbolisme : Introduction a l' étude du tarot

Schrijft verschillende boeken over symbolisme en vrijmetselarij.


Tarot

Oswald Wirth ontwerpt onder leiding van Stanislas de Guaita een tarotspel met 22 grote arcana : Les Arcanes du tarot kabbalistique. Zowel Oswald Wirth als Stanislas de Guaita zijn grote bewonderaars van de werken van Eliphas Levi. Net als Levi verbindt Wirth een Hebreeuwse letter aan elke grote arcana. Het tarotspel is bedoeld om gebruikt te worden door geïnitieerden.

Er werden, in 1889, 350 exemplaren gedrukt (lithografie) door Georges Poirel in Parijs en elk spel werd ingekleurd via stencils.

Je kan het tarotspel van Oswald Wirth bezichtigen in het Tarot Museum Belgium

In hetzelfde jaar verschijnen er zwart-wit tekeningen als illustratie in het boek Le Tarot des Bohémiens geschreven door Papus.


Oswald Wirth tekent zeven zwart -wit tarotkaarten als illustraties voor het boek

La Clef de la Magie Noire ( 2de volume van Le Serpent de la Genèse) van Stanislas de Guaita (1897)


In 1926 maakt Oswald Wirth een zwart- wit tarot, het is een studie voor het tarotspel dat kort daarop in kleur zal verschijnen in zijn boek Le Tarot Des Imagiers du Moyen-Age: Restitué dans l'esprit de son symbolisme. De gekleurde tarotkaarten worden gedrukt op 11 vellen met telkens twee tarotkaarten. De stijl is duidelijk beïnvloed door de Art Nouveau. Opvallend detail : in de nieuwe versie krijgt de tarotkaart de Dood geen titel.

Organisaties


Tijdens zijn legerdienst komt Wirth in contact met esoterische ideeën en sluit zich in 1884 aan bij een vrijmetselaarsloge La Bienfaisance châlonnaise du Grand Orient de France en later volgen nog verschillende ander loges.

In 1887 ontmoet hij Stanislas de Guiata en meteen ontstaat er heel nauwe vriendschapsband. In 1888 richt Stanislas de Guaita, samen met Joséphin Péladan, L’Ordre de la Rose+Croix Rénovée’. Vrij vlug verlaat Péladan deze orde, in 1891 zijn de zes leden van de ‘Suprême Conseil de la Rose+Croix’ : Stanislas de Guaita, Papus, Francois-Charles Barlet, Paul Adam, Julien Lejay en Oswald Wirth. De orde heeft ook een andere naam : L’Ordre Kabbalistique de la Rose + Croix.

Invloed


Papus gebruikt de tarot van Wirth als illustraties in de eerste editie van zijn boek Le Tarot des Bohémiens (1889). Later zou Papus dit vervangen door de tarotkaarten die hij zelf heeft ontworpen.

De blauwe kapel van La Domaine des Avenières is gedecoreerd met tarotafbeeldingen in mozaïek. De invloed van Oswald Wirth en Papus, is onmiskenbaar aanwezig. Niet verwonderlijk aangezien beide heren hier herhaaldelijk verbleven.


Wirths boeken over symbolisme hebben een grote invloed op de interpretatie van symbolen in mystieke ordes in Europa. Hij ijverde voor een diepe spirituele beleving van de vrijmetselarij en hekelde de vervlakking van de rituelen.

Kopie%252520van%252520_edited_edited_edi

Artikels over tarot