Kijken naar tarotbeelden

Jaren geleden zat ik te dineren met tarotisten na een internationale bijeenkomst. Allemaal hadden we een lang pad van (zelf)studie afgelegd en was onze visie op tarot door de jaren een veranderd. Wat opviel tijdens de gesprekken was dat iedereen in de eerste jaren van studie had geworsteld om het duiden van symboliek onder de knie te krijgen. Het grote struikelblok was dat in boeken in cursussen vaak de nadruk lag op hoe je tarotkaarten moet interpreteren. Had iemand me maar leren kijken naar de tarotsymbolen, zei één van mijn tafelgenoten. Iedereen knikte instemmend. Later dacht ik aan de woorden van Arthur Waite:

De ware tarot is symboliek, het spreekt geen andere taal en beidt geen andere tekens.

De symboliek in de tarot heeft een mystieke aantrekkingskracht. Dat je met tarot kan kaartleggen om zo unieke verborgen informatie te ontvangen, maakt het nog aantrekkelijker. De grote arcana zijn de ruggengraat van de tarot en kaartleggen de meest gebruikte toepassing ervan. Toch raad ik beginnende tarotisten aan om te beginnen met het bestuderen van de kleine arcana. Kaartleggen met tarot is een mooi ritueel, het brengt je in contact met het onbewuste en met de informatie die stroomt door het universum. Kaartleggen is echter geen studiemethode en leert je niet de symboliek doorgronden. Om te leren kijken naar tarotbeelden is de Rider Waite tarot de ideale tarot om je tarotstudie aan te vatten. De uitgebalanceerde symboliek en de kracht van de beelden in dit tarotspel zijn toegangspoorten tot de wondere wereld van de tarot. Bijzonder is dat kleine arcana in de Rider Waite Tarot een verhaal vertellen. De verhalende voorstelling die de emoties en de zintuigen prikkelt, is ideaal om de taal van de tarot eigen te maken.

Wie de taal van de symboliek begrijpt, kan de tarotkaarten vanuit eigen kennis en inzicht duiden.

Daarom leer ik mijn cursisten kijken naar tarotbeelden. Door de corona-maatregelen zijn samenkomsten uitgesloten, maar gelukkig zijn online workshops een mooi alternatief. Deze workshops kennen geen landsgrenzen. Ik mag enthousiaste cursisten uit België, Nederland en Frankrijk begroeten! Misschien heb je zin gekregen om deel te nemen aan een online workshop? Op woensdag 3 maart geef ik een cursus Kleine Arcana. Ik leg je de basisideeën uit die verwerkt zijn in de symboliek van de Kleine Arcana. Ik leg ik niet uit wat elke kaart apart betekent, want dan leer ik jou de betekenissen die ik geef aan de kaarten. Dat onthoudt je niet! Maar als ik jou leer kijken naar de kaartsymboliek en jij zelf aan de hand van hulpvragen de kaartsymboliek kan interpreteren, dan ben je vertrokken op een reis door de tarot. De workshop start om 20.00 h via zoom en duurt ongeveer anderhalf uur. Vooraf registreren is verplicht. Maximum 20 deelnemers.

Agenda

3 maart Kleine arcana

10 maart Hofkaarten

17 maart Getallen in de tarot

21 april De visie van Waite

28 april Symbolen in de tarot en hun interpretatie


47 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven